Opis
Sezam ma szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej – świetnie nadaje się do sushi oraz często stosowany jest jako panierka nadając daniom niepowtarzalny smak i aromat. Używany jest do przygotowywania pieczywa, jako dodatek do zup, słodyczy, sałetek kotletów i mięs. Sezam można dodać do sałatek, dań wegetariańskich, potrawek, dań mięsnych i farszów, a także do pieczywa i serów wiejskich. Nieprażone ziarna wymieszane z bułką tartą są znakomitą panierką do ryb, kotletów oraz sznycli, tak przygotowane mięso staje się bardziej pożywne, a skórka chrupiąca. Stosuje się je również w produkcji słodyczy, m.in. chałwy i batoników, oraz do wypieków ciast i ciasteczek. Z nasion sezamu wytwarza się również olej sezamowy. Nasiona sezamu używane są też do produkcji masła sezamowego, mączka wydobywana przy mieleniu ziarna znakomicie nadaje się chleba oraz małych bułeczek.
Produkt może zawierać:gluten,orzeszki ziemne,inne orzechy,migdały,sezam,seler,soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane sąsurowce zawierające w/w alergeny.