Opis
Len to roślina włóknodajna i oleista, używana od kilku tysięcy lat. Siemię praktycznie nie ma żadnego smaku – jedynie w postaci zmielonej ma delikatnie gorzkawy posmak. Używane jest w piekarnictwie do posypki na pieczywie, w cukiernictwie do ciastek, jako dodatek do mieszanek ekologicznych, w zielarstwie jako medykament. Nasiona lnu mają głównie zastosowanie w przemyśle piekarniczym, do wypieku chleba oraz bułek. Stanowi również składnik mieszanek ziołowych i herbacianych. Nasionami lnu można również panierować kotlety drobiowe. Można je spożywać na surowo jako dodatek do jogurtów i sałatek, a także po dodaniu gorącej wody jeśli jest to siemię preparowane, bądź ziarenka poddać gotowaniu.
Produkt może zawierać:gluten,orzeszki ziemne,inne orzechy,migdały,sezam,seler,soję ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane sąsurowce zawierające w/w alergeny.