Mąki i art. do wypieku chleba
Kwas do wypieku chleba
Żurek wyjąć z lodówki, zagęścić mąką żytnią (ok. 3 łyżki) do gęstości luźnego ciasta. Posypać żytnią mąką, pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 5-6 godzin, aż podwoi objętość. Otrzymujemy półkwas.
Do pólkwasu dodać wodę (ok. 1/2 szklanki) i mąkę żytnią (3-4 łyżki). Wymieszać na gęste ciasto, posypać mąką żytnią, pozostawić na ok. 3 godziny aż podwoi objętość. Otrzymujemy kwas.
Sporządzając ciasto na chleb, dodajemy kwas, pozostawiając nieco kwasu (1-2 łyżki) w misce. Rozcieńczyć pozostawiony kwas wodą do konsystencji ciasta naleśnikowego. Jest to żurek. Przechowywać go w lodówce do następnego pieczenia chleba.
Sortuj:
Widok:
Wyświetlono produkty od 1 do 9 (z 9)